Kantolar , Geçmişi ve Günümüze Getiren Sanatçı NURHAN DAMCIOĞLU
Kanto, 1900 Başlarında İstanbul Galata ve Direklerarası sahnelerinde müzikal tiyatro tarzında oynanan bir Osmanlı sahne gösterisi.
Genellikle Osmanlı Tuluat tiyatrolarında, esas oyundan önce kadınlar tarafından, oldukça hareketli dans eşliğinde söylenen şarkılar manzumesi olarakta tarif edilebilir.
Sanatçılarının tamamı Rum ve Ermeni hanımlardan oluşan (Osmanlı zamanında islam dinine mensup olan hiçbir kadın sahne gösterisine katılamaz, neye katılırdıki zaten, bol bol çocuk doğurup erkeğinin cinsel isteklerini karşılamaktan başka) gösterinin müziği ise Yunan, İtalya, birazda Anadolu karışımı, besteler ise genelde Ermeni bestekarlara ait.
Cumhuriyetin ilanı (1923) sonrası hilafetin kaldırılmasının (1924) hemen ardından, bizzat Büyük Lider Atatürk'ün verdiği direktiflerle, kadınlarında her dalda erkeklerle aynı haklara sahip olmasının yanında her alanda da eşitliğin sağlanması vurgulanmış ve uygulamalara geçilmiştir.
1924 Yılında okullarda karma eğitim uygulamasıyle başlayan kadın erkek eşitliği ile ilgili devrimler aşama aşama devam etmiş ve 1937 yılında Laikliğin, anayasanın 2. Maddesi içeriğine yerleştirilmesi ile tamamlanmış ve son nokta konulmuştur.

Atatürk sayesinde birey olma hakkını ele geçiren Türk Kadını artık çeşitli dallarda yeteneklerini sergileme ve kendisini kanıtlamak için adımlarını atmaya başlar, bunlardan biriside sahne gösterileri, tiyatro, müzik ve benzerleri gibi sanat dallarıdır.

Artık sahne için olmasada 78 lik plaklar için daha değişik, günün moda ve aktualitesine yönelik kanto şarkıları yazdırılır, bestelenir.

Kapanan Galata ve Direklerarası Sahnelerinin ardından eğlence mekanlarının yer aldığı Kağıthane, Göksu, Kalpakçılarbaşı gibi ilk dönem eğlence yerleri de gözden düşmüş, onların yerini zaman içinde Adalar, Moda, Nişantaşı ve Kadıköy gibi ekonomi bakımından yüksek ailelerin ikamet ettiği semtler popüler olmuştur.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk kanto sölistlerinden adı en çok duyulanlar, kadınlarda Makbule Enver, Mahmure, Neriman, Gülistan, Gülfidan, erkeklerde ise Beşiktaş'lı Kemal Şenman'dır.
1950 ve sonrasında ramazan eğlenceleri arasında yerini alarak ayakta kalmaya çalışan kanto gösterileri ve şarkıları 1970 lerde Nurhan Damcıoğlu ve Huysuz Virjin (Syfi Dursunoğlu) ile nefes alır ve Damcıoğlu'nun plakları, kasetleri ve gösterileri ile günümüze kadar devam eder.
Kanto gösterilerinin son temsilcisi sayılan Nurhan Damcıoğlu'nun biyografisi :

Magazin basınına göre çocuk yaşta sekiz kardeşi daha olan Damcıoğlu'nun üç kardeşi, ekonomik zorluklar yüzünden babası tarafından yuvaya verilir.
8-9 Yaşlarında annesinin çalıştığı Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde oynamaya başlar, aynı zamanda bale dersleride alır.

Çantadan yetişen bir tiyatro sanatçısı unvanına sahip olan Damcıoğlu, İstanbul'da sırasıyle Toto Karaca, Gülriz Sururi-Engin Cezzar, Ayfer Feray-Nisa Serezli, Arena, İstanbul ve Mücap Ofluoğlu Tiyatroları'nda çalışır

Zaman içinde 1930 ların kanto şarkılarını modernleştirerek kendine has kanto dansları ile, dönemin ünlü gazinoları olan Urcam, Maksim, Lunapark ve Çakıl ile Klup 12 de sahneye çıkar, bu arada şarkılarını plaklarda, kasetlerde piyasaya süren Damcıoğlu, sanat dünyasına kendisini kanto kraliçesi olarak kabul ettirir.
Nurhan Damcıoğlu Çapkınım hovardayım
Sonraki VİDEO >>>
BENZER KONULAR :
Kolbastı Oyunu ve Gençler
Kahire / Mısır da Bir Düğün Videosu
Minik Şarkıcı "Ellerini Çekip Benden"
Hüsnü Şenlendirici Klarneti ile Coşturuyor
Zonguldak/Ereğli'li Gençler M.Jackson'u andılar
Minik Şarkıcı Aycan ve Annem Şarkısı
Melike Demirağ ve Arkadaş Şarkısı
BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :
Avrupa'lı Çılgın Üç Genç Kız
Bazı din tüccarları, özelliklede islam toplumundaki, dinden yararlanarak nema peşinde koşan çıkar gurupları "Huzur islamda, mutluluk islamda, gelişmiş hıristiyan ülkelerinde intiharlar çoğaldı" gibi safsatalarla halkı kandırma peşinde uğraşıp dururlar.
Bu Avrupa'lı üç genç kız sanatçıları izleyince, haklıymış dedik tüccar ler için. Adamlar resmen intiharın eşiğindeymiş.
İran'da Şarkı Klibi Yapan Şarkıcılar Hapse Atıldı.
Ah kadınlar vah kadınlar, nedir sizin böyle islam dininden, pardon dinin suçu yokki onu kendi çıkarları için kullanan din tüccarlarından.
Ahlak uçtu gitti, devlet yıkıldı, gavurlar işgal edecek hep bu kadınların yüzünden. Ne ahlaklı ülkelermişki, ne ip üzerinde devletlermişki kadın-erkek şarkı klibi yaptı diye yokolup gidiyor, yıkılıyor.
İran'da kızlı-erkekli klip yapıp şarkı söyleyen ve videoya çeken sanatçılar, yakalandı 91 Kırbaç ile 6 şar ay hapis cezası aldılar ve yediler kırbaçları afiyetle altışar ayda kodese tıkıldılar.
Nasılsınız sayın şeriat gelecek, kadınlar özgürlüğe kavuşacak diyen hanfendiler, buyurun size özgürlük, tepe tepe kullanın, ayrıca bir yobaza dördüncü avrat olma özgürlüğüde KDV olarak hak tanınıyor, gözünüz aydın ola.
Follow @AlpWebSite
Tweetle
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder