DÜNYAYA KAPALI BİR KABİLE GÜNEY SUDAN'da DİNKALAR
Dinka diline göre Cange (Halk-insanlar) anlamına gelen Dinkalar'ın bir bölümü, dış dünyaya kapalı olanlar Güney Sudan'da, Nil nehri havzasının bataklıklarla çevrili iç bölümünde, savanlarda yaşarken, diğer bölümü ise daha ziyade Nil Nehri'nin her iki yakasında yaşamını sürdürür, bu bölgede yaşayanlar, sosyal yaşam bakımından diğerlerine nazaran dış dünya ile daha yakın durumdadır.
Savaşçı bir kimliğe sahip olmalarına rağmen, kendilerine çok yakın buldukları ve dostane ilişkileri olan Nuerler ve diğer kabileler gibi kabile savaşlarına katılmayan tek toplumdur Dinkalar.
Tahmini nüfusu 3 milyon dolaylarında olduğu söylenen ve bin ile otuz bin kişi arasında değişen guruplar halinde yaşayan Dinkalar dil ve kültür bazında çeşitli guruplara ayrılır.
Bunların en çok bilinenleri Acarlar , Alibler , Borlar , Rekler , ve Melvallar dır.
Çari-Nil koluna bağlı kendilerine has Dinka (Thonjan) dilini konuşurlar. Dinke dili Latih Alfabesine bazı karekterler eklenerek yazılır.
Başlıca uğraşları hayvancılık olmasına karşın azda olsa başta mısır olmak üzere tarım ürünleri ilede ugraşırlar.
Güney Yarım Küredeki ekvatora yakın bölgelerine has savan iklimi dolayısıyle Ekim ayından Nisan ayına kadar geçen kurak yaz zamanlarda, özellikle iç kesimde yaşayan Dinkalar, hayvan sürülerini alarak,. daha verimli arazisi olan Nil Nehri kıyılarına doğru göç ederler.
Nisan sonunda başlayan yağışlı mevsimde ise kendi iç bölgelerine geri dönerler ve öncelik mısır olmak üzere tarım ürünlerinin üretimine geçerler.
Dinkalar düşmanları karşısında gurup içi büyük önem verirler ve ruhani önderlik yapan Rathip-Şef' lerin direktiflerini harfiyen yerine getirirler.
Bu ruhani şeflerin belirli baba yanlı (Ataerkil) klanlardan gelmesi gelenek haline gelmiştir, bu kişilerin olsun olmasın her zaman yiğitliklerinden, efsanevi güçlerinden ve üstün niteliklerinden bahsedilir, örneğin mızrakla balık avlamada usta avcı oldukları gibi.
Dinkalarda tek tanrıcılık yoktur, sadece tanrısal güçler (Nhial) ve geçmişteki ata ruhları vardır ama diğer dinlerde olduğu gibi bu tanrılar için belirlenmiş ayin törenleri yoktur, sadece onlardan korktukları için kötülüklerin önüne geçildiği gerçeğini kabul ederler.
Kendisinin günah işlediğini kabul eden kişi, tanrısal güçlerin gazabından kurtulmak için çok değer verdikleri sığırlardan birini ona kurban ederler.
Dinkalarda yaktıkları ateş sonu ortaya çıkan küllerle "Ox" adını verdikleri iri boynuzlu ve cüsseli hayvanlar önemli yer tutar.
Kül onlar için iyileştirici, hastalık giderici bir şifa kaynağı olarak görülür ve buna kesin kez inanılır, dolayısıyle kutsal sayılır. Özellikle iç kesimde yaşayan Dinkalar bu nedenle her zaman küllerle iç içe yaşamayı tercih etmişlerdir.
İri boynuzlu (Ox) hayvanlar ise başlıca geçim kaynaklarıdır, ekonomide önemli yer tutan bu hayvanlarda yarı kutsallıkla önemsenir ve korunur.
Geleneklerine göre ergenlik yaşına giren her gence bu hayvanlardan birer tane verilir, o hayvanın bakımı, beslenmesi, korunması hep o gencin sorumluluğundadır.
BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Amazon'da yerli kabilelerden bir örnek
Dünyanın 7 Harikası
Hayalet kent Cairo tamamen terkedilmiş durumda
Follow @AlpWebSite
Tweetle
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder