JAPON HALKININ GELENEKSEL GÜREŞİ SUMO ve TARİHÇESİ
Sumo veya Japonca Ōzumo Japonya'da çok eski tarihe dayanan ve birçok adete ve töre içinde yerini alan, Japonları has geleneksel bir güreş türüdür. Japoncadaki sumō, sumafu sözcüğünden gelmektedir ve bu "kendini savunmak" anlamına gelir. Bir Sumo güreşcisine sumōtori veya riski denir.
Güreşenlerin hedefi rakibin, yarışma alanı olan kum havuzundan ya da bir saman-halatı ile işaretlenmiş halkadan dışarıya çıkmasını ya da dengesini bozup yere düşmesini sağlamaktır.
Güreşçiler yere ayak tabanı dışında herhangi bir yerleriyle dokunduklarında maçı kaybetmiş sayılırlar. Sumo'da rakibini dışarı iterek çıkarmanın adı oshidashi'dir. Güç kullanarak dışarı atmak ise havaya kaldırmak yorikiri'dir.
Ayrıca bu karşılaşmaların aralarında dinsel ve geleneksel görevler yerine getirilir. Sumo'da turnuvalar 15 gün sürer ve bu 15 günün içinde güreşçiler her gün bir kere maç yapar.
15 gün sonunda en çok galibiyeti olan turnuvayı kazanır. Galibiyeti eşit olan güreşçiler arasında playoff düzenlenir. Turnuvalar genellikle 15.000 kişilik salonlarda yapılır ve çoğunlukla tamamen doludur.
Karşılaşmalardan önce seromoni sırasında sumocular sahaya tuz serperler, bunun amacı hem kötü ruhlardan arınmak hem de sahayı kayganlaştırmaktır.
Bunun haricinde bilinen sumo hareketini önce sol sonra sağ bacağı yukarı kaldırıp yere vurmak ki bu güç ve esneklik gösterisidir yaptıktan sonra rakibiyle göz göze gelerek üstünlük sağlamaya çalışır. Bir karşılaşma genelde sadece birkaç saniye sürer.
Günün sonunda özel
sumo ritueli yapılır. Bu rituelde elinde geleneksel bir sopa bulunan yetenekli bir genç bir şarkı ve davullar eşliğinde ritmsel bir şekilde sopayı çevirmeye
başlar vebu da bitişin habercisidir. Her turnuvada yüzlerce karşılaşma
yapılmaktadır.
Örf ve adetlerine oldukça düşkün olan Japonlar, düzenlenen sumo güreşlerinede büyük ilgi gösterirler. Birbirleri ile yarışırken, sumo güreşçileri eski tarihi kurallara harfiyen uyarlar ve maçları geleneksel kıyafetler içinde yaparlar. Ayak tabanın başında karşılaşma esnasında, güreş birkaç saniyede biter.
Kaynak
vikipeda.org
BUNLARDA DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR :
http://www.alp-web.com/2010/02/dunyann-7-harikas.html
http://www.alp-web.com/2012/06/ruanda-cumhuriyeti-ve-tarihcesi_2.html
Çin - ABD - Sovyetler ve Gerçekler
Dünyanın 7 Harikası ve Gelişmeler-Adaylar
Afrikan'ın bir zamanlar katliamlar ülkesi olan Ruanda
Follow @AlpWebSite
Tweetle
Hiç yorum yok :
Yorum Gönderme