KOWLOON walled city / HONG KONG. Suçluların Kol Gezdiği Şehir, Şimdi Yarısı Harabe
HONG KONG Özel Yönetim Bölgesinin iki ana parçası : Kuzeyde Kow-Loon Yarımadası ve güneyde Hong Kong Adası.
Kuruluşundan itibaren suçluların cirit attığı ve her türlü kanunsuz olayların hiç eksik olmadığı bir şehir olan Kow-loon Walled City, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi içinde yer alır ve aynı adı taşıyan Kow-Loon yarımadasın da bulunur.
Milli Park haline getirilen Eski Kowloon ve bitişiğinden itibaren devam eden gökdelenleriyle yeni modern Kowloon.
Balıkçılık, hayvancılık ve orman ürünleriyle geçimini
sağlayan kent, etrafı kalın duvarlarla çevrili, büyük ve sağlam 4 kapısıyla
giriş ve çıkışların çok kolay olmadığı, Çin’in bir askeri kalesi durumundaydı.
Yıl 1898 Kowloon şehrinin ana giriş kapısı
Doğu ve Güney Doğu Asya’da hakimiyetini devam ettiren
İngiltere (Britanya Krallığı), 1861 yılında Kowloon Yarımadasını işgal etmiş
isede büyük zayiat verileceği gerekçesiyle, kente girmek için her hangi bir
girişimde bulunmamış, Çin ile yapılan anlaşma sonucu kente girilmemiştir.
Bir bölümü yıkılan ve park haline getirilen kowloon kenti.
Kowloon’nun gelişmesi, 1898 yılında yerleşim alanlarının
İngiltere sömürge grubuna verilmesi ile başlar. İlk etapta demiryolu, tersane
ve hava alanı gibi daha ziyade askeri amaçlı inşaatların yapımı planlanır, daha
sonraları ticari ve sanayi alanında yatırımlara gidilir.
Arkasından başka yatırımlara geçilir ve böylece kent, Hong Kong ile birlikte gelişmeye büyümeye başlar. 1941 lere kadar süren İngiliz sömürgelik devresi, Japon'ların Hong Kong'u istila etmesiyle son bulur.
Japon'ların 2.Dünya Savaşında yenilmesinden sonra 1945 yılında tekrar Britanya Krallığının denetimine geçen kentde, geçen bu 4 yıllık zaman bir duraklama devresidir. Bu arada Çin Devleti'de kentteki haklarını geri almak istediğini bildirir ve Hong Kong'a gitmek isteyen Çin'li göçmenlere izin verir.
Bunu güvence sayan Çin göçmenler gruplar halinde kente gelmeye başlar ve kısa zaman içinde kentin nüfusu kapasitesini aşar, aşırı bir nüfus yoğunluğu baş gösterir.
İngiltere bölgeyi adeta serbest bir pazar haline dönüştürür ve dünya pazarlarına açar, Bu durum hem İngiltere'nin, hem mahalli yönetimin, hemde Çin'in işine gelir.
Zira Çin kendisini tanımayan yada ticaret ilişkisi bulunmayan ülkeler ile bağlantıyı bu bölgeden kurar yani Çin'in dünyaya açılış noktası haline gelir bölge.
1950-1970 yılları arasında olağan üstü yapılaşmanın varolduğu kent artık dört duvar arasına sıkışmış çok katlı binaların ve dar geçitlerin bulunduğu bir yöreye dönüşür.
Kenti bir nevi suç örgütüne dönüşen Triad Gruplar yönetmeye başlar, genelevler, kumarhaneler, uyuşturucu ticareti her yeri sarmıştır.
Öyle istediği an herhangi bir kolluk kuvvetide girememektedir kente artık. Durum okadar ileri gitmiştirki, sabrı tükenen Hong Kong yönetimi kentteki bu grupları dağıtmak ve normal düzeni sağlamak için ancak 4 bine yakın polis ile kente girebilmiş ve yapılan operasyonda 2500 e yakın suçluyu gözaltına almıştır.
Buna rağmen polis geri çekildikten sonra aynı yaşam tarzı hiç değişmemiş aynen devam etmiştir.
Hong Kong yönetimi zorda olsa nihayet kenti yıkma kararını almıştır. 1987 Yılında alınan bu yıkım kararı ancak 1993 yılında devreye girmiş, sancılı ve çok zor bir tahliyenin arkasından kent park haline getirilerek, büyük bir kısmı yıkılmış, bir bölümü ise yaşam alanı ve müze niteliğinde bırakılmıştır.
Kentin hemen yanından başlıyarak sahillere kadar uzanan yeni Kowloon şehri, görkemli çok katlı binalarıyla dünyaya kendini tanıtmış ve o eski kötü imajı tamamen söküp atmıştır.
Eski kentde kalanlar ise zorda olsa merkez yönetimin yardım ve desteğiyle yaşamlarını sürdürmektedirler.
İngiltere yönetimindeki Hong Kong Özel Bölgesi, yapılan bir antlaşma ile 1.Temmuz.1997 tarihinde esas sahibi olan Çin Halk Cumhuriyeti yönetimine devredilmiştir.
ETİKETLER : HONG KONG - KOWLOON - İNGİLTERE SÖMÜRGELERİ - ÇİN - TRİAD GRUPLAR
YENİ KOWLOON ŞEHRİNDEN GÖRSELLER için..TIKLAYIN.

Hiç yorum yok :
Yorum Gönder