Bumerang - Yazarkafe

8 Mart Kadınlar Kodu

YASAK SİTELER

20.1.14

0
İspanya'da Atlara Eziyet Festivali


İSPANYOLLARIN ACIMASIZ BİR GELENEĞİ DAHA

ADINA SPOR DENEN CANAVARLIK ÖRNEĞİ BOĞA GÜREŞLERİ, TÜM DÜNYA HAYVAN SEVENLERİ İLE ACIMA DUYGUSU TAŞIYAN İNSANLARIN İTİRAZLARINA RAĞMEN DEVAM EDERKEN;
BİRDE ATLARLA YAPILAN FESTİVALLERİ ÇIKTI ORTAYA, ÜSTELİK 500 YILLIK GEÇMİŞİ BULUNAN BU FESTİVALİN DAYANAK NOKTASI İSE NE YAZIKKİ DİN REFERANSLI BİR GELENEK OLMASI.

SÖZDE FESTİVAL, HAYVANLARIN KORUYUCUSU ve EFENDİSİ OLARAK BİLİNENAZİZ ANTHONY  ANISINA YAPILIYORMUŞ, ATLARI ATEŞ ÜZERİNDEN ATLATARAK ACI ÇEKMELERİNE SEBEB OLMAK, NASIL HAYVAN KORUYUCULUĞU OLUYORSA.


Festival her yıl 16. Ocak günü akşamı İspanya’nın, Madrid Şehrine 100 Km. mesafe ve kuzey batısındaki San Bartolome/Los Pinares köyünde yapılıyor.
Gündüz atları ile birlikte kiliseye giden atlılar, dualarını yaptıktan sonra akşam köy meydanında toplanıyor, devasa ateşler yakılıyor ve at üzerinde alevler arasından atlamalara başlanıyor.

Bir nevi Katolik Bayramı olarak da nitelenen ve Katoliklere göre ilk kez medeni yaşamla bağlarını keserek vahşi doğada hayatını sürdürmeye çalışan Aziz Anthony adına yapılan bu festivalde, Pinares köylüleri evcil hayvanlarını süslüyor, kendileride en güzel giysilerini giyerek hep birlikte kilise etrafında halka şeklinde toplanıyorlar. Papazlar ise bu toplanan insanları, hayvanlarını dua ve kutsal su ile kutsuyorlar.


Yerel saatlere göre saat 21 de başlayan köy meydanındaki toplantı ise kızartılmış ve şarapla ıslatılmış kavurmanın menü başı olduğu muhteşem ziyafetle başlıyor.
Bu saçmalıklar komedyasına vijdanları körleşmiş, acıma duygusundan yoksun turistlerde katılınca herkes coşuyor, dans ve içki eşliğinde rezaletlik, festival adı altında devam edip gidiyor, gece yarılarına kadar.


Başta hayvan haklarını savunan örgütler olmak üzere gelen tüm eleştirilere, köy halkı sözcüleri utanmadan itiraz ediyorlar ve bu geleneğin 500 yıldır devam ettiğini, dini referanslı olduğunu, atlara ve binicilere hiçbir zarar gelmediğini söylüyorlar. Aynı canavarca yapılan boğa güreşleri gibi.


Onlar için hayvanlar acı çekmiş çekmemiş önemli değil, aslına bakarsanız, eski bir gelenek vede dini merkezli olmasıda pek umurlarında değil, önemli olan turistlerin gelmesiyle maddi çıkar sağlamak.


Hatta saçmalıklarında öyle ileri gitmişlerki, ateşten atlayan atlarda, binicileride sözde bir yıl tüm hastalıklardan korunmuş oluyorlarmış.


Festivalin Katolik mezhebinden olanlarca yapılması ve adınada Katolik bayramı denilmesi hiçte şaşırtıcı gelmiyor insana. Çünkü Hıristiyan dünyasında 15. asırda gelişen yenileşme, değişim hareketi olan rönesansı kabul etmeyen ve hala orta çağ dini geleneklerini sürdüren tek katı mezhep Katoliklerdir, bu mezhebin dini baskıcı gelenek ve uygulamaları İslam dininden kat kat fazladır. 


Zaten bu sebeble de orta çağda İslamın Avrupa ülkelerinde at koşturması (İslam adına Osmanlıların) ülkeleri fethetmeleri, onları haraca bağlamaları çok kolay olmuş ve bu üstünlük, Avrupa’da Rönesansı geliştiren ve Katoliklerden ayrılarak yeni bir mezhep halinde yaygınlaşan Protestanların yenilikçi ve değişimci felsefelerinin başarısı neticesinde 16-17. yüzyıla kadar devam etmiştir. 

Zaman içinde Avrupa, Rönesans sayesinde sanayide, bilimde ve keşiflerde hızla ilerlerken, islamın temsilcisi Osmanlı Hanedanı, kendi yerlerini sağlama bağlamak için, islama sonradan giren ve katı taassubu içeren hadisler ile gelenekler üzerinde en ufak bir değişime gitmemişler ve bu yüzden Avrupa’ya göre gerilemeye başlamıştır.

Sonuçta da bilindiği gibi tüm kazanılan topraklar geri alınmış, Türklerin anayurdu sayılan Anadolu dahi parçalanarak elden çıkmış ve Osmanlı İmparatorluğu 1920 lerde tarihe karışmış, 29.Ekim.1923 günü ise resmen sona erdirilmiştir.



Sonuç olarak ey hayvanlara eziyeti kahramanlık sayan İspanyollar, okadar kendinize güveniyor vede kahramanlık sevdalısı insanlarsanız, bırakın hayvanlar üzerinden cesaret gösterisini, birbirlerinize karşı yapınızki bizde alkış tutalım, Eski Roma'daki arenalarda çarpışan yiğit glatyatörler gibi ama nerdeeee onada aslan gibi yürek ister.

FESTİVAL GÖRSELLERİ İÇİN.. TIKLAYIN.

BENZER KONULAR :
Boğa Güreşleri ve İspanya
Danimarka'da Yunusların katliamı

ETİKETLER : İSPANYA  ATLAR  ATEŞTE ATLAYAN   RÖNESANS  LOS PİNARES  KATOLİK
ATEŞ FESTİVALİ   BOĞA GÜREŞLERİ  GLATYATÖR ARENA




Share

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sudoku

HER GÜN YENİ BİR SUDOKU BULMACA
     Powered by SudokuKingdom.com
NASIL OYNANIR :
Rakamları Yerleştirme :
1- Fare imleci istenen RAKAM üzerine getirilir ve TIK. Önceden yüklenen rakamlar içinde tıklanan rakam kaç tane varsa kırmızı çerçeve içinde belirir.
2- Seçilen rakam Fare ile istenen boş kareye getirilir ve TIK.
3- Silmek için Fare İmleci (X) üzerine getirilir ve TIK.
4- Fare ile silinecek rakam üzerine gelinir ve TIK.
Kurallar :
1- Aynı Blok.içinde 1 den 9 a kadar tüm rakamlar yer alır. (Toplam:45) 2 Aynı rakam yer almaz.
2- Aynı Satır içinde 1 den 9 a kadar tüm rakamlar yer alır. (Toplam:45) 2 Aynı rakam yer almaz.
3- Aynı Satır içinde 1 den 9 a kadar tüm rakamlar yer alır. (Toplam:45) 2 Aynı rakam yer almaz.

FİLM-SLAYT-MÜZİK-KLİP

VİDEOLAR - Çeşitli

VİDEOLAR (Sevimli Hayvanlar)

TARİHTE BUGÜN-Hürriyet Kafe


Tarihte Bugün v.8.0
************************************

REKLAMLAR

Green Card çekilişine katılarak siz de ABD de yaşama ve çalışma imkanına kavuşabilirsiniz! ABD......
PERA BULVARI 28.6.2020