Bumerang - Yazarkafe

8 Mart Kadınlar Kodu

YASAK SİTELER

24.9.13

0
20 Yaş ve Üstü Araçlar Hurdaya


20 YAŞ ve ÜSTÜ ARAÇLAR TEŞVİKLE HURDAYA ÇIKARILACAK

Yaklaşık bir yıldır eski araçların trafikten kaldırılması için yapılan araştırma ve çalışmalar nihayet bulunduğumuz 2013-Eylül ayında semeresini vermiş durumda.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün NTV/CNBC-e ortak yayınında, konu ile ilgili düzenlemenin son aşaması hakkında bilgi verdi.

Ülkemizde trafikte olmaması gereken çok eski araçlar var, bunların yenileri ile değiştirilmesi gerekir diyen Ergün, bu konuda çeşitli seçenekler üzerinde durulduğunu belirtti ve “Vatandaş 20 yıldan eski aracını bize versin, biz bedelini ödiyelim, yeni araç almak istiyorsa aracını peşinata sayalım ve birtakım finansman kolaylıkları sağlayalım” dedi.

Star’da yar alan habere göre, 2014 Yılında uygulamaya başlanacağı bildirilen taslağın Bilim Sanayı ve Tekholoji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan son karar, önümüzdeki günlerde masaya yatırılacak, sonrasında da Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) görüşülerek, siyasi otorite olan yürütme organına sunulacaktır.

Taslak metninde belirtildiğine göre Türkiye’de, toplam 17 milyon araç bulunmakta, bunların tahmini 4.5 milyonu 20 ve üzeri yaşta bulunan araçlardır.
Hurdaya çıkarılması düşünülen bu araçların 2 milyona yakın olanı ise otomobiller  teşkil etmektedir.

Öncelikle otomobillerde uygulanacak taslağa göre:
Modelleri 1985 yılı ve daha aşağı olan otomobillere      3.500 TL.
Modelleri 1986 dan 1990 a kadar olan otomobillere    5.000 TL.
Modelleri 1991 den 1993 e kadar olan otomobillere    6.500 TL. değer biçilmiş ve arabasını teslim edenlere ödenmesi karara bağlanmıştır.



Genel olarak piyasa değerlerinin üstünde olan bu rakamlar araç sahiplerini memnun ettiği gibi ayrıca, arabasını teslim edip sıfır araba çekmek istiyenlere, tercihleri yerli montaj araç olmak şartıyla, biçilen bu değerler peşinat olarak kabul edilecek ve ÖTV nde de bir miktar indirime gidilebilecektir.
Burada amaç sıfır ve yerli araba almaya teşvik edilerek yerli araç piyasasının canlanmasıdır.



Benzer uygulama Yük/Yolcu araçlarında yapılmıştı :
Daha öncede “Hurda İndirimi” esasına dayanılarak yapılan uygulamada, 1990 model ve daha eski yıllarda imal edilmiş Yük/Eşya taşımada kullanılan Kamyon, Kamyonet, Tanker ve Çekici cinsi araçlar ile Yolcu taşınmasında kullanılan Minibüs ve Otobüs cinsi motorlu araçlar trafikten çekilmişti.  


Bu uygulama doğrultusunda araç sahiplerine kilo başına göre değişen ancak ortalama 5 bin lira bedeller ödenmiş, MTV ve benzeri borçları silinmiş ve tahmini 90 bin araç yollardan çekilmişti.
Alınan araçlar MKE Kurumu tarafından teslim alınarak parçalanmış ve değerlendirilmişti.
Benzeri bir hurda indirimi çalışması, sadece otomobillerde olmak üzere 2003 yılında gerçekleştirilmiş ve bu uygulamaya göre sıfır araç alanlara ÖTV indirimi uygulanmış, hurda otomobiller ise MKE yerine hurdacılar tarafından satın alınmıştı.


İlgili Derneklerin konu hakkındaki Görüşleri :
Yapılan ön çalışmalarda konu ile ilişkili olan Türkiye Otomotiv Distribüterleri Derneği ile Türkiye Otomotiv Sanayi Derneği’nden görüşler alınmış ve bu görüşlerinde katkısı ile taslak tamamlanmıştır. 


Bakanlığa birçok öneriler sunulduğunu belirten Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Hayri Erce, Bakanlıklarda bu konuda belirli bir algının oluşmasının, motorlu araç piyasasının hareketlendirilmesi yönünden sevindirici olduğunu belirtmiş ve şöyle devam etmiştir :
“Kapsamlı ve birden fazla aşamalı bir uygulama getirilerek, 20 yaş ve üzeri araçların tamamen yollardan çekilmesi mümkün olabilecektir. Bunun için MTV(Motorlu Taşıtlar Vergisi) borçlarının silinmesi, Hurda teşviki ve MTV nin çevre normlarına göre belirlenmesini içiren bir paket olması gerekir. Böylece yılda 100-120 bin aracın trafikten çekilmesi mümkün olacaktır”


Site Admin’inin görüşü :
Hükümetler her ne kadar çevre duyarlılığı vede trafikte kazalara neden olacağı gerekçesiyle, 20 yaş üzeri araçları trafikten kaldırmayı düşünüyor olsalarda, olayın amacı tamamen başkadır ve bunun içinde halkı kandırmaya çalışmanın, yalan söylemenin hiç ama hiç gereği yoktur.
Amaç sadece Kapitalist sistemin tüketim ekonomisini uygulamak suretiyle motorlu taşıt sanayisini canlı tutmaktır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi eskisini sat, onar değil, at ve yenisini al sistemi.
Ancak Türkiye gibi gelişme sürecindeki bir ülkede sadece motorlu taşıt sanayisinin canlanması için yapılan bu uygulama ne kadar gerçekçidir, tartışmaya açık bir konu.



Bakanlığın ve Otomotiv temsilcilerinin iddialarına gelince :
- İDDİA   : Belirli yaşın üzerindeki araçlar kaza riskini getirir : 
- CEVAP : Özellikle bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarına bir göz atın, bir tane olsun 20 ve üzeri yaşta araç göremezsiniz, demekki kaza riski araç yaşı ile orantılı değil.


- İDDİA  : Yaşlı araçlar aşırı zararlı emisyon gazı ihtiva ediyorlar ve çevreyi kiletiyorlar : 
- CEVAP : Durum böyle ise, ozaman yetkililere sormamız gerek : iki yılda bir yapılan emisyon ölçümleri nin hiçmi yararı yok, yararı yoksa niçin zorunlu hale getirdiniz, amacınız vatandaştan para toplamakmıdır.
Kaldıki atmosfere yayılan sera gazlarının %35 ini üreten ABD, bunun önlenmesi için hazırlanan ve hemen hemen BM. e üye tüm ülkelerce imzalanan  “ Kyoto Protokölü” nü imzalamadıysa, bunun ceremesini Türkiye’deki orta halli insanlarmı çekecek.



Diğer taraftan ülkemizde yine orta halli ailelerin kullandığı 15 ve üstü yaşlardaki araçların, trafiğe çıkmaması için iktidar elinden ne geliyorsa yapmaktadır zaten. Avrupa kriterlerinde araç muayenesi yapan muayene istasyonları bu tür araçlara ne yazıkki  geçit vermemekte ısrarlı.
Büyük bir bölümü orta çağ yaşantısından kurtulmamış, ücret konusunda desen Avrupa ülkeleri normlarından kat kat aşağı bir ülkede, iktidarı sorsan tamamen Avrupa dışı bir yaşam tarzında iken, göstermelik uygulamalarla bazı  Avrupa kriterlerini ülkeye benimsetme çabaları. Tezatlar ülkesi bir Türkiye.

Sonuç olarak bu tür uygulamalarlaYönetimin halkına mesajı, illaki bir aracımız olsun diyorsanız Avrupa tarzı 0-5 yaş limitinde araç alacaksınız, daha üst yaşta araçlar başınızı ağrıtır yada biz ağrıtırız. Ortalama gelirin 1.500 TL  ve ev kirasının 500 TL. olduğu bir ülkede 0-5 yaş araç sahibi olmak gülünecek bir olay.


En iyisi sen işçi kardeşim, sen memur dostum ve sen emekli yoldaşım, gülecek halimize ağlamadan neyinize gerek sizin motorlu araç, alın altınıza 4 çeker değil 4 teker bir at arabası birde at, yada devletin hurdaya attığı arabayı ikiye böl iki arkadaşa iki araba, bağlayın atın arkasına, yem nasıl olsa benzinden ucuz. 
Trafiğe girmesende olur, oralar size göre değil zaten, bin arabana gez dağı, ovaları keyfine bak.


Devlete de beş yıldızlı bir teklif, yaparlar yapmazlar bilemeyiz ama teklif bizden :
Ülke çapında 15-25 yaş arası ne kadar çalışır durumda araç varsa toplayın, biraz elden geçirin, boyayın ve bizden daha geride okadar çok islam ülkesi varki, onlara hibe edin.

Bilindiği gibi bu yaştaki araçların yedek aksamları küçük boş işletmelerce yan sanayi olarak üretilmektedir. Hibe edilen bu araçların bir kaç yıl sonra ihtiyacı olacak yedek parçaları belirli ücret karşılığı satılsın, karşılığı satılsın. 



Böylece bir taşla iki değil üç kuş vurulsun, nasılmı :
Eski araçlar otomatik olarak trafikten çekilmiş olacak,
Hibe ettiğiniz ülke yönetimleri size minnettar kalacak, devamı ticari ilişkiler yükselecek,
Yedek parça safhasında, parçalar ücreti karşılığı satılacağı için, yurda döviz girişi sağlanacak ve yurt sathındaki yan sanayi üreticileri işlerine devam edeceklerdir.


ABD nin 1947 yılında Avrupa ülkeleri ve Türkiye'ye başlattığı  Marshall Yardımı kapsamında yaptığı araç yardımlarını unutmayalım. ABD Savaş sonrası hake çıkartılan ne kadar ağırıyla, hafifiyle araç varsa (GMG ve REO kamyonları, Jeep ler, Tank lar) Türkiye Ordusu'nda kullanılmak üzere hibe etmiş, sonrasında da TUSLOG kuruluşu nezdinde bu araçlara ait yedek parçalar 1964 yılına kadar gönderilmeye devam etmiştir.


Bunun karşılığında nemi aldı diye sorarsanız, alınan bizzat nakit dolarlar değil ama dolarlarla ölçülemiyecek değerde, kanımız dahil her şeyimizi aldı, sizi Sovyetler'e karşı koruyacağız yutturmacısıyla.

BUNLARDA DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ülkelerde kişi başına milli gelirinin hesaplanması








Devletlerin dış borçları ve borç tabloları




Mektuplarından kolisine, nakit paralara kadar PTT gönderim ücretlerinin hesap edilmesi.






Green Card çekilisine katilarak siz de ABD de yasama ve çalisma imkanina kavusabilirsiniz!





Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sudoku

HER GÜN YENİ BİR SUDOKU BULMACA
     Powered by SudokuKingdom.com
NASIL OYNANIR :
Rakamları Yerleştirme :
1- Fare imleci istenen RAKAM üzerine getirilir ve TIK. Önceden yüklenen rakamlar içinde tıklanan rakam kaç tane varsa kırmızı çerçeve içinde belirir.
2- Seçilen rakam Fare ile istenen boş kareye getirilir ve TIK.
3- Silmek için Fare İmleci (X) üzerine getirilir ve TIK.
4- Fare ile silinecek rakam üzerine gelinir ve TIK.
Kurallar :
1- Aynı Blok.içinde 1 den 9 a kadar tüm rakamlar yer alır. (Toplam:45) 2 Aynı rakam yer almaz.
2- Aynı Satır içinde 1 den 9 a kadar tüm rakamlar yer alır. (Toplam:45) 2 Aynı rakam yer almaz.
3- Aynı Satır içinde 1 den 9 a kadar tüm rakamlar yer alır. (Toplam:45) 2 Aynı rakam yer almaz.

FİLM-SLAYT-MÜZİK-KLİP

VİDEOLAR - Çeşitli

VİDEOLAR (Sevimli Hayvanlar)

TARİHTE BUGÜN-Hürriyet Kafe


Tarihte Bugün v.8.0
************************************

REKLAMLAR

Green Card çekilişine katılarak siz de ABD de yaşama ve çalışma imkanına kavuşabilirsiniz! ABD......
PERA BULVARI 28.6.2020