YENİ YÖNETMELİKTE AVRUPA BİRLİĞİ(AB) KRİTERLERİ
Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarından %99 gibi hemen hemen tamamının sürücü hatasından oluşması, sürücü kurslarının eğitim kalitesini gündeme getirdi.
Toplam 3 bin 295 adet sürücü kursu, “Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği” uyarınca faaliyet göstermektedir. Bu kurslarda adaylara Trafik, Çevre, İlk Yardım, Motor ve fiili olarak Direksiyon dersi veriliyor.
Ancak yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren günümüze kadar bir çok aksaklıklar görülmesine rağmen gerekli köklü değişiklikler yapılamamıştır.
Ancak yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren günümüze kadar bir çok aksaklıklar görülmesine rağmen gerekli köklü değişiklikler yapılamamıştır.

Yeni yönetmeliğe göre özellikle direksiyon eğitimi ve sınavı kriterleri tamamen değişmekte, teorik derslerin ve direksiyon eğitimlerinin elektronik ortamda yapılması ve denetlenmesi ön plana alınmaktadır.
Direksiyon eğitiminde tek bir derse mazeretsiz girmeyen aday ile, sınavında 100 tam puan alamayanlara ehliyet verilemiyeceği gibi radikal değişiklikler geliyor. Günümüzdeki uygulamalarda, eğitime katılmama durumu üzerinde pek durulmamakda, direksiyon sınavında ise 70 puan almak yeterli sayılmaktadır.

Ayrıca standart pistlerde, aday geçerli puanı almış olsa dahi ehliyet alma sürecinin 2 yıla yayılması planlanıyor, bu zaman içinde adayların dik rampalarda duruş-kalkış, yoğun trafikte araç kullanma ve benzeri becerileri göz önüne alınarak, ehliyet verilmesi düşünülmektedir.
Kurslarda teorik ve uygulmalı sınav zamanlarıda AB standrtlarına göre ayarlanacak, sınav soruları ise 120 den 60 a kadar indirilerek, adayların konulara tam olarak hakim olması sağlanacaktır.

Yeni yönetmelik taslağı hazırlanırken ilgili kamu kurum ve kuruluşları olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü uzmanlarının da görüşleri alınmış ve taslak metni üzerinde uzlaşmaya varılmıştır.
Yeni taslağa göre sürücü kursları, karayollarında seyreden araçların cins ve gruplarına bağlı olarak çeşitli sertifika dallarında eğitim verecektir.
A1 : Motorlu bisiklet kullanacaklar için sertifika,
A2 : Motosiklet “ “ “
C : Kamyon “ “ “
D : Çekici “ “ “
E : Otobüs “ “ “
F : Lastik Tekr.Traktör “ “ “
G : İş makinaları “ “ “
H(Otomobil) : Özürlüler Sertifikası (Özürlülere özel tadilatlı araç)
H(Motosiklet): “ “ “ “ “ “
Römork : Araçların arkasına 750 Kg.dan fazla Remork takanlar için.
Eğitim sınıflarına göre zaman tesbiti :
İlk Yardım Dersi : 8 Saat
Araç Teknik Bilgi Ders : 6 Saat
Direksiyon Ders eğitim süreleri :
A1 ve A2 : Sertifikalar için 10 Saat
B ……. : “ “ 12 Saat
C ve E : “ “ 25 Saat
D …… : “ “ 30 Saat
F .…… : “ “ 10 Saat
H ……. : “ “ 12 Saat
Teorik ve Pratik eğitime katılmayan adaylardan :

Ancak Direksiyon eğitiminde Ders Saati Sayısının 5 te 1 i ve daha az zaman içerisinde eğitime devam etmeyenlerin durumu ise
Bir defaya mahsus olmak üzere gelmediği süre kadar telafi programı uygulanacak (Ayrıca program ücreti alınmak şartıyla), Telafi programına katılmayan adayın kurstan kaydı silinecek.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder