CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÖLÜMCÜL SİVİL DENİZ KAZASI
Günümüzden 55 yıl önce 1.Mart.1958 Cumartesi günü İzmit’ten aldığı, bir kısmı sanat okulu ve lise öğrencisi olan 400 e yakın yolcusuyla Karamürsel’e doğru yol alırken Derince’nin tahminen 500 m. Açıklarında fırtınaya kapılarak batmıştı 72 Baca No.lı Üsküdar yolcu gemisi.
Türkiye Cumhuriyet tarihinin en ölümcül sivil deniz kazası sayılan bu faciada sadece 40 kişi sağ olarak kurtulabilmişti. Su kesimi dışındaki tüm bölümleri ahşap olan gemi aniden çıkan fırtınaya dayanamamış, ahşap kaptan köşkü parçalanınca, kontrol edilemiyen gemi yan yatarak bir iki dakika içinde sulara gömülmüştü.
Olay yerine anında hareket eden Gölcük Donanma Komutanlığı’ndaki savaş gemileri ve denizatlıları ancak deniz yüzeyinden 40 kişiyi sağ kurtarabilmişler, can yeleklerini giymiş olmalarına rağmen bir çoğu soğuktan ölmüş birçoğuda kaybolmuştu.
31 Yaşında iken dalgalara karşı koyamıyan ve batan geminin özelliklerine gelince :
Üsküdar yolcu gemisi 1927 yılında Şirket-i Hayriye tarafından Almanya Elbing’deki F.Schichau Gmbh. Geki tezgahlarında yaptırılmış ve yine aynı yıl hizmete girmiştir.
64 Net ve 148 Gros tonluk olan geminin güverte ve kaptan köşkü ahşap, su kesimi ise çelik saçtır.
6.6 metre eninde, 33.1 metre uzunluğunda ve 2.1 metre su kesimine sahiptir.
344 Yolcu kapasiteli uskurlu gemi 350 beygir gücü üreten 3 silindirli buhar makinesıyla saatte 8 deniz mili sürat yapmaktadır.
1950 li Yıllarda körfez yerleşim yerleri ile İzmit arasında, karayolları bu günkü kadar gelişmiş ve araç sayısıda günümüzdeki gibi fazla olmadığından, il merkezine ulaşım genelde Körfez Vapurlarıyla yapılmakta idi. Bölgede Lise ve dengi okulda bulunmadığı için, yörenin gençleri lise yada sanat okullarında eğitim görmek için İzmit’e gitmek zorundaydılar.
Kazada hayatını kaybedenlerde o gün okuldan dönen öğrencilerle Karamürsel, Gölcük, Değirmendere, Halıdere ve Ulaş’lılar ile bu civarın köylerinde ikamet edenlerdi.
Kazadan sağ kurtulanlardan Hikmet Ağaçkoparan(70) isimli öğrenci gazetecilere yaptığı açıklamada, öğle saatlerinde okuldan çıktıktan sonra iskeleye giderek vapura bindiğini ve hava şartları dolayısıyle vapurun , kalkması gereken saatten 7 dk.önce hareket ettiğini, Seka Kağıt Fab. Açıklarına gelindiğinde, fırtınanın sertleştiğini belirterek, daha sonraları ise dalgaların etkisiyle alt katlardaki camların kırıldığını ve yolcuların can yeleklerini giydiğini anlattı.
Hikmet Ağaçkoparan, dalgaların çok yükseldiğini ve büyük bir patlamanın ardından kaptan köşkünün yıkıldığını dile getirerek “Vapur sol tarafa yatmaya başladı ve bir iki dakikada suya gömüldü. Kaptan köşkünün olduğu yerden suya dalarak yukarı su üzerine çıktım, benimle birlikte 3 kişi daha vardı ve bizi bir denizaltı görevlileri kurtardı, ne olduğunu ertesi günü anladık, çünkü her tarafta cenazeler defnediliyordu”şeklinde konuştu.
Her yıl 1.Mart günü bu elim kazada ölenler rahmetle anılır.
ETİKETLER : ÜSKÜDAR VAPURU – KARAMÜRSEL – DERİNCE – ŞİRKET-İ
HAYRİYE –ELBİNG – F.SCHİCHAU – GROS TON
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder