E- SİGARA KİMLERİ ÜRKÜTTÜ ACABA DERSİNİZ
Ülkemizin E-sigara ile tanışması 2006 yılına kadar uzanır. Özellikle sigara tiryakilerince tercih edilen esigara, ithali takip eden günlerde beğeni kazanmış ve hızla talebi artmıştır.
Ancak ne gariptirki üretiminin yapıldığı ülkelerden ABD ve Almanya’da yıllarca laboratuar çalışmaları yapıldığı halde, içinde zararlı madde olup olmadığı kesinleşmeyen sigaranın insan sağlığına zararlı olduğu ve bağımlılık yaptığı bizim gelişmiş laboratuarlarımız ve bilim adamlarımız sayesinde bir yıl gibi kısa bir zaman içerisinde anında kanıtlanmış, arkasından da 2008 yılında ülkeye girişi yasaklanmıştır.

2013.Mart ayında alınan yasak kararı ise yasaklanmış bir emtianın tekrar yasaklanması gibi gülünç bir uygulamayı ortaya koymuştur. Sağlık Bakanlığı ile tıbbi ürünler ruhsatlandırma komisyonu yetkililerinin açıklamalarına göre, yasaklama nedenleri arasında hiçbir zararlı madde ismi geçmemekte ki geçmeside mümkün değildir, sadece içindeki nikotin dolayısıyle bağımlılık yapacağı vede sigara bıraktırıcı çalışmaları engelliyeceği belirtilmektedir.

Görüldüğü gibi resmi açıklamalarda dahi gösterilen gerekçelerin, yasaklamaya sebeb olması mümkün görülmez iken, ayrıca bu sigarayı kullananların hemen hemen tamamının tiryakiler olduğu gerçeği göz önüne alındığında, insanın aklına birde madalyonun arka yüzüne bakma isteği geliyor.
Acaba diyor insan, bunun esas gerekçesi ne olabilir, halkın sağlığı için yapıyoruz diye çarşaf çarşaf ilanlar veren, gece gündüz görsel basında, parasını kimin ödediği belli olmayan oldukça yüksek ücretli reklamları yayınlatan AKP iktidarının Sağlık Bakanlığı yetkilileri, teknik elemanları bundan 5 yıl, 10 yıl, 20 yıl önce neredeydiler.
Yenimi öğrendiler tütün mamüllerinin zararlarını, neden önlem almadılar yada halkı uyandırmadılar.
Eğri oturup doğru konuşalım, hiç kimse özelliklede yönetimdeki yetkililer ile bazı yazılı ve görsel basında veryansın haberler yaparak, e-sigaranın sözde öldürücü etkilerinin var olduğunu söyliyenler, kusura bakmasınlar yalan yanlış duyurularla halkı uyutmaya yeltenmesinler.
Belki büyüklerimiz ne derse doğru der, Tv haber kanalları yalan söylemez, diyen yaşam tarzı tamamen öbür dünyaya endekslenmiş, tevekkül sahibi insanlarımız bu tür yayınlara sorgulama yapmadan inanır ama, geride kalan milyonlarca insanımız ise gerçeği görmeden bu tür yayınlara pirim vermez.
E-Sigara nedir, nasıl çalışır, iddia edilen zararlı yönleri nelerdir görelim :

Üretim çeşitlerine göre bazılarında kartuş ve ağızlık tek parçadır ve bu parça bittikçe yenisi ile değiştirilir.
Diğer çeşidinde ise ağızlık ve kartuş ayrıdır, kartuş aroma doldurulabilir cinsten bir cam yada mika tüptür. Tüpteki aroma bittikçe, yenisi doldurularak kullanmaya devam edilir.
Atomizer adı verilen parça, içinde atomizasyon odası, mikroçip, lityum pil ve ışıklı led bulunan paslanmaz çelik gövdeden oluşur.
E-Sigaradan nefes çekildiğinde bunu algılayan reseptör mikroçip sayesinde çalışan ultra frekanslı pompa ultrasonik bir titreşimle partikülleri 1 mikron olan bir tür soğuk duman benzeri buhar oluşturur.

E-Sigaranın zararlı olup olmadığı, kartuşlarda kullanılan E-Likitlerin(aroma) oluşumunda kullanılan ana (VG-PG-PEG) ve ek maddelerin (Tütün-mentol-meyva vs.aromaları) türü ile ilgilidir.
Ek maddeler genelde her içici tarafından bilinir ve isteğe göre başta nikotin olmak üzere istenen değerde talebe göre üretilebilir yada hiç bulundurulmaz.
Bunun için önemli olan ve sigaranın çalışması için gerekli ana maddelerin özelliklerini bilmekte yarar olacaktır ve içici tercihini ona göre yapacaktır.
E-Likit içerikleri (Ana maddeler) :
1- Propilen Glikol (PG) :

Kullanım alanı: Gıda, Kozmetik, Fermasötikal ve Plastik endüstrilerinde çok sık kullanılmakla birlikte, Yapay Duman üretmekte ve disko, tiyatro, TV. Stüdyoları gibi yerlerde görülen sisin yapımında kullanılır, ayrıca Sigara fabrikalarında sigaranın nemli kalmasını sağlamak için tütünle birlikte katkı maddesi olarak da kullanılır.
Bu katkı fabrikasına göre %5 e kadar çıkabilmektedir. (AB sigaralarında bu katkı bir sigara için kullanılan tütünün %2.4 ü, Hollanda’da ise %1.3 ü dür.)

Sigara endüstrisinde, içiciye cazip gelen daha kolay içimli, daha çekici ve daha lezzetli sigara yapılmasına yardımcı olur. Bu nedenlede bağımlılığına yol açar.
2- Poli Etilen Glikol(PEG) :
Petrol yağı bileşiklerinden olan PEG genelde berrak renksiz bir sıvıdır ama ortam sıcaklığına bağlı olarak süt beyazı sıvı veya yarı katı sıvı olarakda görülebilir.

Piyasadaki tüm E-Likitlerde hemen hemen PEG-400 kullanılmaktadır.
3- Vegatable Gliserol (VG-Bitkisel Gliserin):
Gliserin olarak da bilinen VG. Sıvı halde renksiz ve saydam bir şekilde bulunur. Halk arasında “Vazelin” olarak da adlandırılan ve gerek hayvansal gerekse bitkisel yağları içinde bulunan VG. Şurup kıvamındadır, sağlık konusunda hiçbir zararlı etkisi yoktur.
Polar Organik bir Trihidroksi alkol olan, hafifçe tatlı ve zehirleyici olmayan bu sıvının kimyasal adı “1,2,3-Propantriol” formülü ise “C3H8O3” dür.
Kullanım alanları : Tıp alanında, şeker hastalığında şeker yerine kullanılan tatlandırıcılarda, merhemlerde ve fitillerde kullanılır.
Sanayide ve gıda sektöründe ise, sabun yapımında, özel dokulu kumaş üretiminde, ambalajlı gıdaların daha uzun zaman içerisinde dayanıklı olmasında, gıdaların sulanma oranını düşürmede ve sayılamıyacak kadar bir çok alanda kullanılmaktadır.
Her alanda ve özellikle insan sağlığında bu kadar yararlı olan Gliserin, diğer taraftan Dinamit olarak bilinen “Nitro Gliserin” in ana ham maddelerinden birisidir.
E-Sigara kullananların, hiçbir yan etkisi ve zararı bulunmayan Vegatable Gliserol(Gliserin-VG) katkısıyla imal edilen Kartuş veya E-Likitleri tercih etmeleri tavsiye edilmektedir.
DİKKAT :
Gebe ve Emziren bayanlar, Diyabet hastaları, Astım ve Yüksek Tansiyonu bulunanlar, özellikle E-Likit katkı maddesi Propilen Glikol(PG) ve Poli Etilen Glikol(PEG) olan E-Sigara yı kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.
E-Sigaranın teknik yapısını, çalışmasını ve içerdiği maddeleri açıkladıktan sonra sigara tiryakileri açısından bir karşılaştırma yapalım.
1- Elektronik sigara, sadece istendiğinde vücudun nikotin ihtiyacını karşılar, normal sigaranın içiminde ortaya çıkan ve insan sağlığını etkileyen, kanserojen, karbon monoksit ve benzeri 4 bine yakın zararlı maddeleri içiciye ve yakınında olanlara yaymaz.
2- Kullanılan normal sigaranın her şeyini taklit eder ama, nikotin dışında zarar verecek hiçbir içerik taşımayan %100 gerçekçi bir sigara simülatör özelliği taşır.
3- Koku, duman, katran, ateş ve kül ihtiva etmediğinden, her yerde rahatlıkla içilebilir ve ne ortamı nede ortam içerisindeki canlıları risk altında bırakmaz.
4- Nikotin oranı içicinin isteğine göre ayarlanabilir, sigarayı bırakmak isteyenler için normal nikotin seviyesinde başlanan içim seansı zamanla düşürülerek son etapda sıfırlanır ve sigara içimine tamamen son verilebilir.
5- Ekonomik yönden ise şaşırtıcı bir oran kendisini göstermektedir. Ortalama 30 günde 30 paket içildiği varsayımıyla bir hesap yapılacak olursa, normal sigaraya ödenen toplam 250 Tl. ücrete karşın 25 TL. değerindeki E-Sigara kartuşları ile bu ihtiyaç karşılanmaktadır, burada açıkça görünen tasarruf ise %90 civarındadır.
6- Normal sigarayı bırakıp E-Sigaraya başlayan içiciler en geç bir ay içerisinde sağlık konusundaki değişiklikleri fark ederler.
Bizzat içmeye başlayanların verdiği bilgiler ile kendi deneyimimi örnek olarak vermek isterim.
Bir ay öncesine kadar 3 yada 4 ncü kata merdivenlerden çıkarken, dinlenmek, nefes almak için verilen molalar, e-sigara sayesinde sona ermiştir.
Gerek teknik özellikleri ve gerekse kullanımındaki yarar ve zararları açıklanan E-Sigaranın, sigara tiryakilerinin sağlıklarını çok az etkilediği ve sigarayı bırakmada ilk adım olabilirliliği meydanda iken, Bakanlığın, yetkililerin hala yasaklama peşinde olmaları hangi nedenlere dayanır bilinmiyor.
Birinci varsayım : Yıllık 19 Milyar Liralık sigara pazarını ellerinde bulunduran 5 büyük sigara şirketinin, yıllık 200 milyon dolarlık Pazar payına sahip olan E-Sigaraya göz dikmiş olabilecekleri düşüncesi pek mantıklı gelmiyor, pay çok düşük olduğundan.
İkinci varsayım: İktidarın halkını çok sevdiği ve sigara denen illetten tamamen kurtarmak istediği yönünde olduğu için yasaklıyor desek bunun açıklanacak hiçbir tarafı yok.
Kaldıki ne iktidardaki AKP nede başka bir parti sigarayı tamamen yasaklamayı akıllarına bile getirmezler, çünkü tahmini 20 milyon tiryaki ortalama günde 15 milyon paket sigara tüketmekte, her paketten en az 3 TL. vergi alındığını hesaba katarsak günde 45 milyon TL. yılda ise 17 milyar TL. vergi demektirki buna kimse hayır diyemez
Üçüncü varsayım : Satıcı şirketlerin karlarından alınan %25 vergi az geliyordur, buna ek olarak normal sigaradaki gibi kartuş başına en az 3 TL. vergi almak için, önce yasaklayıp sonra ruhsata bağlamak vede içen vergisini verir mantığı ile bütçeye gelir sağlamak, daha doğrusu bütçeden ziyade, sözde Suriye Özgür Ordusuna katılıp mevcut devleti yıkmaya çalışan El-kaide ve benzeri militanların iaşelerini sağlamak, silah cephane temin etmek, yaralıları tedavi edip tekrar savaşa göndermek için gerekli parayı sessizce tedarik etmek. Bu varsayım mantığa en yakın olanı.
Malumunuz, resimlerde de gördüğümüz gibi yanında ağzı burnu kapalı 3-4 hanım, arkasında 8-10 çocuk, erkekliği ve gelişmeyi kelle sayısıyla özdeşleştiren örümcek beyinlileri pek sever bizim iktidar yetkililerimiz, onlar için yapmayacakları yoktur, örtülü ödenek yetişmese, ek vergiler bulur buluşturur gereken yardımı yapar.
Nede olsa ülke içinde, iki paket makarnaya, bir kilo yağa şükrederek, "Allah devlete millete zeval vermesin" tekerlemesini dilinden düşürmeyen yüz binlerce aç işsiz insanımız sesi soluğu çıkmadan oturur yerinde. Hoş sesi çıksa nolcakki, terörist damgasını alır girer içeriye.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder