MAYA UYGARLIĞINDA MATEMATİK ve ASTRONOMİ
Matematik, Takvim ve Astronomi :
Hernekadar Avrupa’lılar tüm işgal ettikleri topraklardaki eski kültürü tamamen ortadan kaldırmak için ne kadar yazılı eser varsa tamamını imha etmiş ve aynı tavrı İspanyollar’da Orta Amerik’da sergilemiş iselerde, kıyıda köşede kalmış eserlerden ve yazıtlardan, binlerce yıl önce Maya ve diğer uygarlıkların, matematik, astronomi konularında çok ileri seviyede olduklarını göstermektedir.
Mayalar’da diğer Orta Amerika Halkları gibi matematik hesaplarında 10 tabanlı yerine 0 kavramının mevcut olduğu 5 taban değerli 20 tabanlı sistemi kullanıyorlardı.
Matematikte 100 milyonluk sayılarla hesaplar yaptıkları bilinmektedir.
“Maya Takvimi” Orta Amerika’nın işgalinden önce, şimdiki Guatemala, Veracruz, Oaxaca, Chiapas ve Güney Meksika’da bir çok topluluklar tarafından kullanılan bir takvimler sistemidir.
Mayalar “Chak ek” diye adlandırdıkları Venüs Gezegeni’ne Güneş’ten bile kat kat fazla ilgi duymuşlardı, bunun sebebi ise araştırmacılara göre, gelişme dönemlerinde bölgeye, Venüs’ten ziyaretçilerin gelmiş olmasıydı.
Venüs Yılını şimdiki rakamlara eşit bir şekilde hesaplamışlardı. Mayalara göre 1 Venüs Yılı 584 gündür. Günümüz hesaplamalarında ise 1 Venüs Yılı 583.92 gündür. Arada hemen hemen hiç fark yoktur.
Mayalar, iki yeni ay arasında geçen (kavuşum ayı) süreyi 29.53020 olarak hesaplamışlar, bu süre zamanımızda 29.53059 olarak saptanmıştır.
Güneş, Venüs ve Ay yıllarını günümüz hesaplamalarına göre tam olarak çakışır durumda hesaplayan ve insanlığın, yaradılışından itibaren bir çok yokedici tufanlara maruz kaldığına inanan Mayalar, çok ilginç ve hiçbir uygarlıkta düşünülmemiş oldukça uzun dönemleri içeren bir zaman hesabı kullanmışlardır.
“Uzun Hesap” denilen bu sisteme göre başlangıç noktası MÖ.3113 Yılının 12.Ağustos günü kabul edilmiş ve tüm insanlık tarihi 4 zaman dilimine ayrılmıştır.
Bu dönemlerde katlama hesabı esastır ve 7.200 gün 1 Katun , 144.000 gün 1 Baktun , 2.880.000 gün 1 Pictun ve 23.040.000.000 gün ise 1 Alautun olarak saptanmıştır.
Mayalar’ın Gizemi ve İddialar :
Günümüzde Honduras, Guatemala, El Salvador, Belize ve Meksika’nın güney doğusunda yaşamlarını sürdüren Maya Halkının ataları hakkında bir çok gizemli olaylar meydana gelmiş ve bir takım iddialar ortay atılmıştır.
Palengue Kralı Bahlum.II
Palengue Kralı Bahlum.II

Mayalar’ın bu inanılmaz uygarlık düzeyini, bazı antrologlar ve ufologlar, onların, battığı söylenen yine gelişmiş Mu Kıtası’ndan gelmelerine ve bulundukları zaman içinde uzaylılarla temas kurmalarına bağlarlar.
Hatta manyetik eksenin ve kutupların yer değiştirmiş olduklarını bilmeleri, 405 dolunayın 11.960 günlük periyodunu ve 25.626 günlük presesyon periyodunu hesaplamış olmaları bu tezleri dahada kuvvetlendirmektedir.
Araştırmacılar Maya efsanelerine dayanarak, ünlü Uxmal kenti kurulurken, ıslık çalarak koca koca taşların kendiliğinden yerlerinden yukarı kalktığını ve bu işin yok olmuş bir cüce ırk tarafından yapıldığını söylüyorlar. ; Yeşim Taşından Maske

Mayalar’la ilgili başka bir gizem de Yucatan’daki kazılarda keşfedilen kristal kafataslarının, dünyada yaşamış hiçbir insanınkine benzemediğidir.
Maya kutsal kitabı Popol Vuh’taki bilgilere ve Maya takvimine göre, yeryüzünde son tufanın yada çağ değişikliğinin 21-22.Aralık. 2012 günü olacağı ve bu tufandan dünyada sadece iki kentin kurtulacağı ifade edilmektedir.
Bunlardan birtanesi Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince Köyü’deki Maden Dağı, diğeri isi Fransa’nın güneyinde bulunan Bugarach yerleşim yeri. Tufanmı olur yeni bir çağmı başlar bilinmez ama şimdilik iki yörede de herhangi bir değişiklik yok.
Kaynak:
www.wikipedia.org/
ETİKETLER : MAYA UYGARLIĞI MU KITASI ŞİRİNCE KÖYÜ MADEN DAĞI VENÜS MAYA TAKVİMİ KUKULKAN İTZALAR ŞAMAN ŞAMANİZM PALENQUE İNSAN KURBANLAR
BENZER KONULAR :
MAYA Uygarlığı ve Aralık.2013 Gizemi
MAYA Uygarlığında Matematik ve Astronomi
MAYA Uygarlığında Din
Tweetle
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder