İZ BIRAKAN ŞAİR ve HİCİV USTALARIMIZ
Bu Sayfamızda Halk Üzerinde İz Bırakan ve Şiirleri - Hicivleri - Sözleri sık sık Dillerde dolaşan, Ünlü Şairlerimiz ve Hiciv Ustalarımızın Yaşam ve Eserleri Hakkında Bilgiler Sunacağız.
***************************
NEYZEN TEVFİK
Kime sordumsa seni, doğru cevap vermediler;
Kimi hırsız, kimi alçak, kimi deyyus! dediler...Künyeni almak için, partiye ettim telefon,
"Bizdeki kayda göre, şimdi o meb'us!" dediler...
Asıl adı Tevfik Kolaylı olan Neyzen Tevfik 24.3.1879 - 28.1.1953 tarihleri arasında yaşamış,Şiirleri Fıkraları ve Hicivleriyle ün salmış bir şairimizdir. Mala mülke makama hiç değer vermeyen ve Yaşam tarzını " HİÇ " sözcüğü ile açıklayan değerli üstadın hayatı, yarı aç yarı tok, Mevlevihanelerde, Hanlarda birazda ne yazıkki cezaevlerinde ve Akıl Hastalıkları Hastanelerinde geçmiştir.
Müftü efendi bize kâfir demiş.
Tutalım ben O'na diyem müselman.
Lâkin varıldıktan ruz-ı mahşere,
İkimiz de çıkarız orda yalan.
Nef'î (Ömer),
(1572-1635) ünlü 17. yüzyıl Dîvân şairi. XVII. yüzyıl ve bütün Türk edebiyatının en büyük kaside şairi olarak tanınan Nef'i, bu yüzyılın başında yaşamış, kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki etmiş bir şairdir.
Nef'i'nin özelliği övdüğü kişiyi göklere kadar çıkaran yerdiği kişiyi yerin dibine sokan bir kişidir. İkisinin ortasını yakalayamayan bir kişidir. Ne yazıkki bu unlu şair, sert hicivlerinden ötürü, 1635 yılında, sarayın odunluğunda kementle boğularak öldürülmüş sonra da cesedi İstanbul boğazı'nda denize atılmıştır.
*******************ÖMER HAYYAM (1048-1131)
Cennette huriler varmış, kara gözlü
İçkinin de ordaymış en güzeli
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz
Bak bir yanda şarap, bir yanda sevgili..
İçkinin de ordaymış en güzeli
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz
Bak bir yanda şarap, bir yanda sevgili..
Ömer Hayyam deyince çoğumuzun aklına ilk gelen şarap ve meyhane olmuştur.Bu özelliği onun sadece eğlence dünyası içinde kalır.
Oysaki Ömer Hayyam yaşadığı dönemde,İbn-i Sina’dan sonra Doğu nun yetiştirdiği en büyük bilgindir. İran’lıbüyük şair ve filozof olan Hayyam aynı zamanda Edebiyat (özellikle rubai türünün kurucusu olması),Felsefe, Matematik (Cebir, geometri ve yüksek matematik konuları) fizik, astronomi, tıp, müzik dallarında okadar çok buluş ve eserleri vardırki,zamanında onun için “zamanın bütün bilgilerini bilen” kişi olarak anılmıştır.
Asıl adı Giyaseddin Ebu'l Feth Bin İbrahim El Hayyam' dır.18 Mayis 1048'de İranin Nişabur kentinde doğan Ömer Hayyam bir çadırcının oğludur ve Çadırcı anlamına gelen soyadını babasının mesleğinden almistir.Fakat o soy isminin çok ötesinde işlere imza atmıştır.
Hayatı ve Eserleri için..TIKLAYIN.
************************************
NAZIM Hikmet Ran ŞİİRLER..TIKLAYIN.
Yayına Girecek Olanlar :
Nazım Hikmet
Atilla İlhan
İncili Çavuş
Namık Kemal
Orhan Veli
Süleyman Nazif
Şair Eşref
Yahya Kemal
Ziya Paşa
Fuzuli
Follow @AlpWebSite
Tweetle
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder